De Beer van Bree en frieten met stoofvlees

Bree, de stad van Kim-na-elk-kind-een-comeback-Clijsters, de stad waar basket populairder is dan voetbal, maar bovenal gekend omwille van zijn Beer.

En net die beer stond op het veld van Molenkracht Bree, de krachtbalploeg die een select clubje van uitverkoren Mechelse krachtballers mocht ontvangen. Molenkracht Beer had toepasselijker geweest.

Na een rit in de gepansterde wagen van senior Marc, die ten gevolge van de afwezigheid van levende GPS Govert langer duurde dan anders (de rit), kwamen we aan op een leeg veld. Geen spelers te bekennen, geen Beer te zien. De match leek gewonnen. Tot de deur van de Limburgse kleedkamer openging, en er een onophoudelijke stoet van groengeklede spelers uitgewandeld kwamen. Inclusief dé Beer van Bree.

Damn, 8 spelers, dat beloofde.

De Mechelaars zagen dan al snel alle kanten van het veld.

Met een tegenspeler die de bal in één worp van de ene naar de andere kant van het veld smijt, de Beer van Bree, was het voor de Mechelaars vooral snakken naar wat ademruimte. Al snel keken ze tegen een 8-0 achterstand aan. Positivo's zoals we zijn bleven we optimistisch, we konden immers onze aanval telkens starten vanaf de vrijworplijn. Tot daar het positieve.

Vooral omwille van het ontbreken van een goed wedstrijdritme, geraakte Mechelen echter amper aan het doelgebied van Bree, ondanks het feit dat we vanaf de vrijworplijn konden starten. "Da veld is hier precies langer als in Mechelen", merkte Dries schamper op, wat onze mindere prestatie kan verklaren.

Bijkomend voelden de worpen van de Beer van Bree aan alsof er een pompoen van bij benadering 200 kilogram in onze armen geworpen werd, iets wat uiteraard zwaar op de maag ligt. Onze Finse therapeutische sessie van vlak voor de match veranderde hier helaas niets aan. Er werd gerust bij een 19-4 stand. Voor Bree wel te verstaan.

Tijdens de rust werd de beer even aan de kant gelaten, wat ons de kans gaf om enerzijds op adem te komen en anderzijds mogelijk een beetje achterstand terug te winnen. Echter, zo stroef als de onderhandelingen van de federale regering lopen, zo stroef liep onze mogelijkheid om de achterstand weg te werken. We geraakten dus niet veel verder dan de eerste mogelijkheid, op adem komen, maar de achterstand wegwerken was er helaas niet meer bij.

Ondertussen gingen onze gedachten al in de richting naar de vele lekkernijen die ons na de match aangeboden zouden worden. Bree heeft de traditie van - hoe slechter de tegenstanders hoe lekkerder de hapjes nadien - dus we droomden al van frieten met stoofvlees, omdat we na onze vorige slechte match vooral veel frieten kregen. Helaas, de economische crisis hield ook Bree in de ban, de frieten met stoofvlees bleek een grote plateu met brood te zijn, die we na onze zware inspanning wel tot op de laatste kruimel verorberden.

Moraal van het verhaal: De tweede helft ging op hetzelfde elan verder. De aanvallen van Mechelen waren doeltreffender, maar bleven te beperkt. De uitslag van 40-9 was dan ook zeer zwaar. Voor Mechelen speelden en scoorden Johan Muyldermans (2 punten), Marc Hermans (7 punten), Ruben Vandamme en Dries Umans.

Volgende keer beter!