Kroniek van een afgesproken nederlaag (wedstrijdverslag krachtbal Mechelen – Kaulille C)

Krachtbal Mechelen was nog niet goed en wel aan de kleedkamers gearriveerd of ze werden gewenkt door een mysterieuze man met een Limburgs accent.

 • “Hey, pss, kom s ff”.

De Mechelse coach werd door de tegenstanders in hun kleedkamer geroepen. Bart Verhaeges-gewijs – maar dan uit het oog van de camera’s - wandelde de coach het hol van de leeuw in. De deur ging op slot, er werd heel wat gemompeld. Af en toe werd er geroepen

 • “8 stuks!”
 • “neen, da’s te veel, 5 stuks?”
 • “Neen, voor ons te weinig”.
 • “Ale dan, voor zes stuks en ne grote doen we het, OK?”
 • “Deal!”, en de coach sloop terug naar de Mechelse kleedkamer.

“Mannen, we moeten deze match verliezen”, was het eerste dat hij de Mechelaars toeriep. Gemor onder de spelers. “En met zo’n groot mogelijk doelpuntenverschil”, vervolledigde hij. Verbazing alom.

 • “Neen, dat kunt ge toch niet menen!. Verliezen? Dat gaat toch opvallen?”.
 • “Wacht gasten laat het me uitleggen. In ruil krijgen we 6 kapsalons* en ne grote pita!”. De sfeer kantelde plotsklaps.
 • “O.K., we willen alvast luisteren”, reageerden de Mechelaars.

 

 • “Luister”, stak de coach van wal “Kaulille staat op een gedeelde tweede plaats, samen met Lozen Bocholt. Kaulille kan alleen maar tweedes eindigen deze competitie als zij deze match winnen met een voldoende groot doelpuntenverschil. De eindstand zal immers bepaald worden door het doelpuntensaldo. En ze hebben schrik vandaag punten te verliezen, daarom willen ze ons omkopen. En ik vond 6 kapsalons* en ne grote pita nen goeie deal.

 

 • “OK”, antwoorden de spelers, “we doen ons best maar kunnen niets beloven”.

In de eerste helft leek het er op dat de Mechelaars weggespeeld werden. De doelpunten vielen vooral in het Mechelse doel. De laatste worpen moesten altijd genomen worden vanaf de middenlijn. Sowieso een uitdaging, maar bovendien leek Johan zijn kracht verloren te hebben. En dit, samen met 4 rugworpen, leidde tot een overrompeling. Kaulille C overklaste met gemak Mechelen, bij de rust stond het al 4 - 23.

“’t Valt teveel op jongens, dit verschil is echt te groot. Jullie moeten meer scoren en meer weerstand bieden. Er staat echt veel op het spel.”.

Zo gezegd zo gedaan. Het verschil in niveau werd in de tweede helft aanvankelijk heel wat kleiner. Dat was echter buiten Luc gerekend, hij had de boodschap niet begrepen. Meet een theatrale duik van formaat dook hij naar de grond. Op een plaats waar geen bal te bespeuren was dan nog wel. Hij schreeuwde het uit van de pijn, de kapitein zag zich genoodzaakt Luc te vervangen. Dit betere amateurtheater zou de omkoopaffaire aan het daglicht kunnen laten komen en dat was niet de bedoeling. Exit Luc dus**.

Van winnen was ondertussen geen sprake meer, de schijn hoog ophouden was nu de opdracht. De Mechelaars konden nog een aantal mooie goalen scoren. Daarbovenop stopten ze veel aanvallen van Kaulille. Met een tussenstand van 6-11 in de tweede helft, een veel minder extreem verschil in machtsverhoudingen dus, konden de Mechelaars toch nog een subtiele vuist maken. Einduitslag was 10 - 34. Opdracht volbracht.

Voor Mechelen speelden en scoorden Roel Gooris, Sven Bellekens, Niko Geens, Johan Muyldermans (9 punten), Luc Van Camp (1 punt), Marc Hermans. Het is nog niet duidelijk voor wie de grote pita zal zijn.

 

*http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapsalon_%28gerecht%29

** Wij wensen Luc alsnog een goede herstelperiode.